Hvad er en jordstrop, og hvorfor er den vigtig?

Hvad er en jordstrop, og hvorfor er den vigtig?

2. september 2021

nærbillede af fordæk i førersiden

Har du fået at vide, at dit køretøjs jordstrop er dårligt? Jordforbindelser er påkrævet i alle typer køretøjer. Selvom dit køretøj er drevet af en forbrændingsgasmotor, vil det kræve dem. Mens de fleste køretøjer har flere jordforbindelser, er ingen vigtigere end jordstroppen.

Oversigt over jordremmen

Jordstroppen er en jordforbindelse, der løber fra et køretøjs motor til enten den negative batteripol eller chassiset. Både den negative batteripol og chassiset på et givet køretøj er jordet. For at give en alternativ vej til elektricitet er bilmotorer typisk forbundet til et af disse områder via en båndlignende jordstrop.

Hvorfor jordremmen er vigtig

Uden en funktionel jordstrop kan der opstå flere problemer. De fleste elektriske enheder skal jordes af sikkerhedsmæssige årsager. Jording resulterer i et komplet kredsløb ved at give en returvej for elektricitet. Elektricitet vil føre den positive pol af dit køretøjs batteri til dets forskellige elektriske komponenter. Derfra vil den følge jordforbindelsen.

Jordstroppen vil beskytte dit køretøjs elektriske komponenter mod beskadigelse i tilfælde af strømstød eller kortslutning. Hvis der kommer for meget elektricitet til eller fra en elektrisk komponent, vil jordstroppen sprede den. Elektriske komponenter er typisk forbundet til motoren, som derefter forbindes til enten den negative batteripol eller chassis.

Elektriske enheder, der almindeligvis er jordet i køretøjer, omfatter følgende:

  • Kølerventilatorer
  • AC kompressor
  • Stereoanlæg
  • Generator
  • Tændingsanlæg
  • Sensor

Symptomer på en dårlig jordstrop

Hvis dit køretøj har en dårlig jordrem, kan du bemærke et eller flere symptomer. Et dødt batteri er for eksempel et almindeligt symptom på en dårlig jordrem. En dårlig jordrem vil ikke nødvendigvis beskadige dit køretøjs batteri. Det kan snarere forhindre batteriet i at oplade. Med en dårlig jordstrop kan generatoren muligvis ikke oplade dit køretøjs batteri tilstrækkeligt.

Du kan opleve problemer med dit køretøjs forlygter, hvis jordremmen er dårlig. De tænder muligvis ikke. Og selvom dit køretøjs forlygter tænder, kan de flimre eller forblive svage. En dårlig jordstrop kan forårsage forlygter som dette.

Et andet almindeligt symptom på en dårlig jordstrop er et oplyst batterilys på instrumentbrættet. Hvis du ser, at batterilampen lyser, betyder det typisk, at batteriet oplades - eller at det ikke oplader, som det skal. Mens en dårlig generator kan forårsage et oplyst batterilys, kan en dårlig jordstrop også forårsage det.