Hvad er en knastaksel, og hvordan påvirker den dit køretøj?

Hvad er en knastaksel, og hvordan påvirker den dit køretøj?

20 januar 2021

motorens knastaksel

Hvad er en knastaksel?

Knastakslen er en vigtig del af dit køretøjs motor. Alle forbrændingsmotorer har mindst én knastaksel. Fordi det findes i motoren, vil du dog typisk ikke se det - ikke medmindre du skiller motoren ad. Hvad er knastakslen præcist, og hvordan påvirker den dit køretøj?

Oversigt over knastaksler

En knastaksel er en motorkomponent, der består af aksler med indhak eller knaststykker fastgjort til dem. Du kan normalt finde knastakslen på topstykket. Den er designet til at åbne motorens ventiler, så de er synkroniseret med motorens krumtapaksel.

Hvis ventilerne ikke åbner på det rigtige tidspunkt, kan det forårsage ydeevneproblemer eller endda skade på motoren. Knastakslen forhindrer dette i at ske ved at sikre, at motorens ventiler er synkroniseret med dens krumtapaksel, hvilket resulterer i korrekt timing.

Hvordan knastaksler fungerer

Knastaksler giver mulighed for korrekt timing ved at dreje som svar på en rem eller kæde. Kendt som en tandrem, drejer den knastakslen i rækkefølge med krumtapakslen. Når knastakslen drejer, vil knasterne rotere, mens de rammer motorens ventiler med mellemrum. Intervallerne, hvormed knasterne rammer ventilerne, bestemmes af tandremmen. 

Tandremmen sikrer, at knastakslen rammer ventilerne på det rigtige tidspunkt, så den er synkroniseret med krumtapakslen. Når tandremmen drejer, vil den dreje knastakslen med den rigtige timing.

Knastakselfejl: hvad du bør vide

Knastaksler kan og gør fejl. Hvis dit køretøjs knastaksel er svigtet, kan du bemærke motorproblemer såsom tilbageslag eller fejltænding. Alternativt kan knastakselfejl forårsage dårlig brændstofeffektivitet. I tilfælde som dette vil dit køretøj forbruge mere brændstof. Dette er blot nogle få almindelige symptomer på knastakselfejl.

De fleste knastaksler indeholder tætninger. Pakningerne består af et elastisk materiale og er designet til at forhindre olie i at lække ud af knastakslen. Tætninger kan selvfølgelig nedbrydes. Over tid kan en tætning tørre ud eller endda rådne, i hvilket case olie kan lække ud af knastakslen.

Fordi de bruger olie til smøring, kan knastaksler svigte på grund af friktion. Knastaksler er designet til at rotere, mens de presser knastene mod motorens ventiler. Denne handling resulterer i direkte metal-på-metal-kontakt. Olie hjælper med at smøre knastakslens komponenter for at beskytte mod friktionsrelaterede skader. Hvis der er lidt eller ingen olie inde i knastakslen, kan den blive slidt på grund af overdreven friktion.